Nieuws

Woningen in buitengebied Aalst nu ook voorzien van glasvezel

Bewoners aan het einde van de Hutdijk en de Leenderweg hebben eindelijk goed werkend internet via een snelle glasvezelverbinding. “Eindelijk goede wifi voor onze gasten”, aldus Gerda Mertens, eigenaresse van café de Hut van Mie Pils en initiatiefneemster van dit project.

Een tweetal jaren geleden is het idee ontstaan om nogmaals te kijken hoe de huizen in het buitengebied van Aalst ook van snel internet konden worden voorzien. Het balletje is gaan rollen en de diverse benodigde partijen zijn door Jos van Best, directeur van KT Waalre (binnenkort WeConnect Waalre), bijeengebracht.

Burgerinitiatief
Jos van Best: “De woningen op de Leenderweg zijn destijds alleen voorzien van KPN koper. Aangezien de KPN-centrale ver van de Leenderweg ligt, waren er slechts erg lage snelheden haalbaar. Niemand kon met dit trage internet vooruit en ook het mobiele bereik bood geen oplossing voor de bewoners.”

Alternatieven waren niet voorhanden, waarop Gerda Mertens haar 5 buren optrommelde om een burgerinitiatief te starten. Er werd contact gezocht met KT Waalre of zij hierin iets konden betekenen. KT Waalre ging vervolgens samen met aannemer BAM Infra Telecom kijken naar de technische mogelijkheden om deze woningen alsnog te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Bewoners deden zelf het graafwerk
Er moest alleen nog naar een oplossing worden gezocht voor de hoge aanlegkosten. Deze werd gevonden in de mogelijkheid dat de bewoners zelf het graafwerk zouden gaan doen en KT Waalre het leggen en aansluiten van de glasvezelkabels voor haar rekening nam. Aannemer BAM heeft de overige werkzaamheden verricht. Deze mooie samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een snelle glasvezelverbinding voor iedereen en tevreden bewoners.

Bewoner Peter Wijlaars: “Met drie schoolgaande kinderen die allemaal een laptop gebruiken, ikzelf die regelmatig thuiswerkt, het gebruik van de Playstation en zonnepanelen, was het eerst ondenkbaar dat alles tegelijkertijd gebruikt kon worden. Maar dat is nu verleden tijd door de glasvezel. Daarnaast hebben we een tweede aansluiting genomen zodat mijn vader, die hier ook woont, een eigen tv- en internetabonnement kan nemen.”

Initiatiefneemster Gerda Mertens: “In de 21 jaar waarin we een slechte verbinding hebben gehad, zijn er diverse pijnlijke situaties geweest. Bijvoorbeeld een zaak vol met gasten tijdens een voetbalwedstrijd waarin het beeld op zwart sprong tijdens een cruciaal moment van de wedstrijd. Gelukkig behoort dit nu tot de verleden tijd met deze supersnelle en stabiele verbinding. We zijn heel erg blij!”

DJ en producer Fedde Le Grand: “Dankzij deze glasvezelverbinding ben ik nu eindelijk in staat weer op volle snelheid te werken. Aangezien muziek maken ook vaak via de cloud gaat, en je niet je creatieve moment wilt verliezen, is snelheid cruciaal. Ik ben nu weer helemaal in mijn element en ‘up to speed’.”

Bewoner Bart van der Sluijs: “Naast dat de glasvezelverbinding een positief effect heeft op de waarde van het huis, maakt deze verbinding het ook mogelijk om onze kinderen gelijktijdig schoollessen te laten volgen via internet. Dit kon voorheen namelijk niet. Daarnaast werken grafische programma’s ook veel beter, want dat was met de DSL-verbinding ook erg lastig.”

Terugblikken op een geslaagd project
Na een akkoord van alle betrokkenen werd het project gestart in week 7 van dit jaar, onder projectmanagement van Ronny Snel (KT Waalre) en Wilfred Peters (BAM), en succesvol afgerond in week 12. Zes woningen zijn aangesloten. Er is ongeveer 2 kilometer, inclusief huisaansluitingen, extra gegraven ten opzichte van hetgeen er al aan lege buizen lag, die destijds zijn aangelegd met het riool.

Op zaterdag 24 april jl. werd er met alle partijen een kleine bijeenkomst* gehouden bij de Hut van Mie Pils om met elkaar terug te blikken op een succesvolle afronding van dit maatwerkproject, waarin de bewoners van de Leenderweg zelf een grote rol hebben gespeeld.

*Uiteraard met inachtneming van de geldende coronaregels.

Foto: Ton van Moll

KT Waalre wordt WeConnect Waalre
Een nieuwe naam past bij onze ambities

KT Waalre krijgt een nieuwe naam: WeConnect Waalre. Deze naam is gekozen na het uitzetten van een prijsvraag binnen het dorp. Deze werd gestart omdat de oude naam ‘KT (Kabeltelevisie) Waalre’ niet meer aansloot bij de huidige activiteiten. Met de totstandkoming van de nieuwe naam middels een prijsvraag, wil KT Waalre benadrukken dat het van en voor de inwoners van Waalre is.

KT Waalre (kabeltelevisie Waalre) is een unieke onderneming in Nederland. Zij is een van de weinige open en onafhankelijke netwerkbeheerders in het land. Een bijzonder fenomeen, aangezien de meeste telecomnetwerken gesloten zijn en worden geëxploiteerd door grotere organisaties. KT Waalre wil dit voordeel benutten en zich volledig inzetten voor alle inwoners van Waalre. Hiervoor biedt zij een hoogwaardig onafhankelijk glasvezelnetwerk dat geschikt is voor nieuwe innovatieve diensten. Zo biedt KT Waalre inmiddels bijna alle Nederlandse providers op één netwerk aan. En zijn alle toekomstige aanbieders welkom.

Zonder KT Waalre geen glasvezel
KT Waalre bestaat sinds 1985 en is een begrip in Waalre. Iedereen heeft met deze netwerkbeheerder te maken. Zonder KT Waalre zou er immers geen glasvezelnetwerk in Waalre liggen. De organisatie is in het verleden opgericht om de inwoners van Waalre kabeltelevisie aan te kunnen bieden. Door de jaren heen is KT Waalre zelfstandig gebleven. Inmiddels is kabeltelevisie ingehaald door de tijd en biedt KT Waalre een heel ander en eigentijds dienstenpakket. Buiten de verandering in aanbod heeft KT Waalre de afgelopen drie jaar een interne omslag gemaakt; de organisatie is afgeslankt, er is een nieuwe directie aangesteld en de organisatie heeft een nieuwe koers ingezet. Voor KT Waalre is het tijd om deze koers naar buiten te communiceren en de daadwerkelijke verbinding te leggen met de inwoners van Waalre.

Van en voor de gemeenschap van Waalre
In samenwerking met branding agency DeltaZuid uit Waalre is een veranderingstraject ingezet. Eerst is er gekeken naar de toekomstbehoeften van de bewoners en naar het ‘organisatie DNA’ van KT Waalre. Op basis hiervan is een advies uitgebracht om de naam te veranderen. Om de bewoners te betrekken is hiervoor een prijsvraag uitgezet in het dorp. Daaruit is een nieuwe naam gekozen: WeConnect Waalre. Jos van Best (directeur KT Waalre): ‘Het was belangrijk dat KT Waalre weer voelt alsof het niet alleen voor, maar ook van de gemeenschap is. Een organisatie waarop je trots kunt zijn.’

“WeConnect Waalre moet weer voelen alsof het van de gemeenschap is, iets waar de Waalrenaar trots op is.”
Jos van Best (directeur KT Waalre)

Winnares
De winnares van de prijsvraag is Carlijn Schuurman (20 jaar) uit Waalre. Haar inzending ‘WeConnect Waalre’ werd uiteindelijk gekozen uit de ruim 125 inzendingen. ‘Deze naam was het eerste wat in me op kwam en was eigenlijk heel voor de hand liggend, wat hem natuurlijk heel sterk maakt’ vertelt Carlijn. Een aantal inzendingen kwamen in de buurt van de uiteindelijke, winnende, naam. ‘We vinden het belangrijk dat de naam uit de gemeenschap komt, en dus hebben we de meest passende naam gekozen. Bovendien zijn een aantal gelijkende namen ingezonden’ aldus Jos van Best. Hij vervolgt: ‘WeConnect vertelt exact wat we zijn: een platform dat gemeenschap verbindt met elkaar door innovatie in de Brainport-regio.’ De nieuwe naam en huisstijl worden binnenkort gepresenteerd aan de buitenwereld.

Verzin en win!

KT Waalre is volop in verandering. En we weten dat het niet voor iedereen in Waalre duidelijk is wat we precies doen. Dat is inmiddels veel meer dan het exploiteren van een kabel- en glasvezelnetwerk.

Omdat we zijn gegroeid als bedrijf en we nu veel verschillende diensten aanbieden vinden we het ook tijd voor een nieuwe naam, de huidige naam past niet meer bij ons. Maar dit willen wij graag samen doen met alle inwoners van Waalre, daarom zijn we een actie gestart: Verzin en win!

Alle inwoners van Waalre kunnen mee doen aan deze actie en mogen hun suggestie insturen voor de nieuwe naam. Alles over deze actie vindt je op deze pagina.

We zijn erg benieuwd naar al de inzendingen en in het nieuwe jaar zullen we bekent maken wie de winnaar is, de winnaar krijgt niet alleen eeuwige roem maar ook een iPad als prijs.

Stuur jij jouw suggestie in?


Ziggo schakelt van analoge tv naar digitale tv. Schakel mee!

Inwoners in Waalre hebben een brief of mail ontvangen i.v.m. het omschakelen van analoog signaal naar digitaal signaal van Ziggo.

Op onderstaande link vindt u het stappenplan om te checken of uw TV het digitale signaal zonder kastje aan kan of dat u bij Ziggo een  kunt lenen.

Klik hier: Ziggo naar digitale tv

Kan ik in de buurt voor hulp terecht?

Als u vragen heeft kunt u terecht in de winkels van Ziggo en Vodafone

Leefsamen van start in Waalre. KT Waalre betrokken bij pilot. 

Begin oktober is het systeem van Leefsamen bij de eerste deelnemer in Waalre geïnstalleerd. Dit gebeurde thuis bij Loes Bodifée (73 jaar). Loes heeft direct al drie contactpersonen in de buurt gevonden en iemand die haar profiel mee beheert. Lees hier het hele artikel in de Schakel.

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Waalre, Leefsamen en KT Waalre. Aanvankelijk was er ruimte om 50 deelnemers aan te sluiten, maar na de sluitingstermijn op 11 september bleken er 115 aanmeldingen te zijn. Door de gemeente Waalre, KT Waalre en leverancier Akkedeer uit Eindhoven, is onlangs extra geld vrij gemaakt om álle 115 deelnemers die zich hebben aangemeld mee te laten doen met de pilot. De pilot loopt komend half jaar. Meer informatie is te vinden op: www.leefsamen.nl/waalre

______________________________________________________________________

Eerste bewoner fase 3 (Voldijn) actief op glasvezel

oktober 2020
Alle glasvezel aansluitingen in de huizen van fase 3 (Voldijn) zijn nagenoeg afgerond door de aannemer. Het operationeel maken van de klantaansluitingen heeft behoorlijk vertraging opgelopen door de late oplevering van de Electra aansluiting door Enexis. Onder andere door deze vertraging konden de providers eerder nog niet aansluiten. Inmiddels is alles klaar en worden de aansluitingen op dit moment volop geactiveerd. Dit geldt overigens voor de klanten van alle providers behalve die van KPN. Voor hen geldt dat KPN eind oktober klaar is met de voorbereidende werkzaamheden en daarna meteen start met het aansluiten van haar klanten op glasvezel. Naar verwachting zijn alle aansluitingen in fase 3 eind 2020/begin 2021 geactiveerd.

Foto: Aan de Resedalaan is de heer Grueters de eerste bewoner van de Voldijn met een geactiveerde glasvezel aansluiting. Jos van Best (directeur KT Waalre) overhandigde hem,  samen met projectmanager Steef van Hunsel, helemaal coronaproof een feestelijke taart. (Fotograaf: Ton van Moll Digitech)

Afgelopen week werd de eerste bewoner officieel geactiveerd, dat wil zeggen aangesloten door zijn provider en maakt hij inmiddels gebruik van zijn snelle aansluiting. De heer Grueters is erg blij met zijn geactiveerde glasvezel aansluiting: “ik heb met de glasvezelaansluiting nu meer mogelijkheden gekregen en ga daar met het gezin volledig gebruik van maken”.

______________________________________________________________________

Aanleg glasvezel fase 4a start op korte termijn in deelgebieden 2 t/m 7

17 september 2020
Enthousiast kunnen we melden dat de deelname drempel van minimaal 50% in de deelgebieden 2 t/m 7 van fase 4A ruimschoots gehaald is. In deelgebied 4 (Irenelaan/Treeswijk/Valkenwaardseweg) is de deelname 86%, in de andere 95% of hoger. Door de hoge deelnamepercentages zijn de kosten voor de deelnemers fors gedaald (€ 2.250,- bij 50% deelname, € 1.500,- bij 70%) tot € 975,- bij 90 % en zelfs tot € 500,- bij 95% > deelname (alle genoemde bedragen zijn incl. BTW).  Net vóór de bouwvak is de aannemer gestart met de engineering en inmiddels is ook de schouwing in deelgebied 4 en 5 in volle gang.

Helaas is alleen in deelgebied 1 (Heuvelstraat/O.L. Vrouwedijk/Rooysestraat) de deelname blijven steken onder de 50%, te weinig voor aanleg. Mocht het aantal inschrijvingen nog toenemen dan kan deelgebied 1 alsnog opgenomen worden in de planning.

De planning ziet er globaal als volgt uit:

 • Schouwen: augustus – september
 • Aanleg netwerk: start eind september – oktober
 • Huisaansluitingen: oktober november
 • Activeren diensten Providers: november – december
______________________________________________________________________

Gaat 5G het vaste glasvezelnetwerk vervangen?

E-Fiber glasvezelkabels in het gras

Binnenkort is het zover en kunnen we eindelijk gebruik maken van 5G, de snellere opvolger van ons huidige 4G netwerk. Maar wat betekent dat nou precies? Gaat 5G het vaste netwerk vervangen? Moeten we dan wel overstappen op een glasvezelnetwerk? En hoe zit het met de snelheid en de capaciteit van zo’n netwerk? Relevante vragen waar we graag een antwoord op geven.

Wat is 5G precies?

5G is een mobiel netwerk dat nog sneller is en meer capaciteit heeft dan ons huidige 4G netwerk. Maar dat betekent niet dat we straks ook massaal via 5G televisie kunnen kijken of in HD kunnen gamen. Daarvoor hebben we nog steeds een betrouwbaar en supersnel vast netwerk nodig.

Toename datagebruik vraagt om een sterk vast netwerk
Het datagebruik in Nederland neemt jaarlijks nog steeds met 40% toe. Dat komt omdat we zelf bepalen welke programma’s we wanneer bekijken. En we delen dagelijks steeds meer filmpjes en foto’s met elkaar. Voor al dit dataverkeer biedt een mobiel netwerk zoals 5G niet voldoende capaciteit. Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor een betrouwbaar vast netwerk met een enorme capaciteit. Glasvezel biedt uitkomst. Dat is niet alleen snel, maar ook toekomstbestendig en milieuvriendelijk.

Mobiele netwerken en vaste netwerken naast elkaar gebruiken
Mobiele netwerken en vaste netwerken vullen elkaar aan. Vergelijk het met de komst van mobiele telefoons, tablets en andere media. De nieuwe media hebben de oude niet vervangen, nee we gebruiken ze juist naast elkaar omdat ze elkaar aanvullen. De ene keer checken we onze e-mail op onze telefoon en als we een belangrijk bericht willen versturen dan doen we dat liever vanaf onze laptop.

Zo gaat dat ook met mobiele en vaste netwerken. Als je onderweg even een appje stuurt, doe je dat via je mobiele netwerk. Maar als je bijvoorbeeld televisie wilt kijken in (ultra) HD, doe je dat liever via het vaste netwerk omdat dat een stabieler en scherper beeld geeft. Zeker als je via een groot scherm kijkt. Overigens bestaan de mobiele netwerken voor een groot deel uit glasvezelverbindingen om de data te transporteren vanaf de antennes naar de centrales en uiteindelijk de verbinding met het internet te maken.

Betere isolatie heeft invloed op de mobiele ontvangst
Onze huizen worden steeds beter geïsoleerd. Dat is goed voor het milieu vanwege de lagere stookkosten maar dat betekent ook dat de mobiele verbinding het moeilijker heeft. Ook dat kan een reden zijn om vooral aangesloten te blijven op het vaste netwerk.

Geen kwestie van kiezen
Dus het is geen kwestie van kiezen, je hebt zowel een mobiel (4G of 5G)netwerk nodig als een vast glasvezelnetwerk om te kunnen blijven doen wat je deed. En om in de toekomst nog meer data te kunnen gebruiken.

Daarom glasvezel!
Omdat we steeds meer data zullen gaan gebruiken, is het belangrijk dat we kunnen bouwen op een betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit. Glasvezel is hét antwoord op supersnel internet. Nu en in de toekomst. Overstappen op glasvezel heeft veel voordelen, we hebben er een paar op een rijtje gezet.

 • Supersnel, betrouwbaar internet

Geen haperende gesprekken meer, geen storingen. Versturen én binnenhalen via glasvezel is gemiddeld 50x sneller dan je gewend bent. Bovendien deel je de glasvezelkabel alleen met je huisgenoten en niet met de rest van de buurt zoals je huidige verbinding. Dus als je met de hele buurt massaal een voetbalwedstrijd wilt kijken via het mobiele netwerk dan gaat het helemaal mis. Met een vaste glasvezelverbinding kan iedereen zonder problemen eindeloos televisiekijken.

 • Klaar voor de toekomst

Ook in de toekomst zal het datagebruik blijven toenemen. Hoe meer MB’s per seconde, hoe groter de mogelijkheden. Nu al is het kijkgedrag door alle mogelijkheden en door streamingdiensten zoals Netflix en Videoland drastisch veranderd. Je kijkt wat je wilt, wanneer je wilt, in steeds hogere kwaliteit. En die videoconsumptie wordt de komende jaren nog veel groter.

 •  Beter voor het milieu

Glasvezel verbruikt 60% minder energie en kan niet uitzetten, oxideren of onze aarde op welke manier dan ook aantasten. Modems, routers en complexe systemen in de landelijke centrale, gebruiken heel veel elektriciteit. Onderzoek heeft aangetoond dat we enorm kunnen besparen als we allemaal overstappen op glasvezel. Glasvezel maakt jouw wereld een stukje schoner.

De feiten op een rijtje

 • 5G is een mobiel netwerk, naast het vaste glasvezelnetwerk
 • Mobiele en vaste netwerken vullen elkaar aan, dat is nu zo en dat zal altijd zo blijven.
 • Het dataverkeer neemt nog steeds toe en dat betekent dat we ons vaste netwerk moeten blijven verbeteren.
 • Ook grote partijen blijven investeren in het vaste netwerk. Dat geeft al aan dat we nooit volledig zullen overstappen naar een mobiel netwerk.
 • Glasvezel is niet alleen sneller, maar ook schoner, het kan niet uitzetten, oxideren of onze aarde op welke manier dan ook aantasten.
 • De glasvezelverbinding is het meest toekomstbestendig. Met een ongekende snelheid en capaciteit staat glasvezel met stip op nummer één.
Bron E fiber
______________________________________________________________________
DEELNAME DUIN EN VEN BIJNA 100%
In het deelgebied Duin en Ven e.o. voor fase 4a is de deelname op dit moment (13 juli) 98%, bijna 100 %. Van de 134 panden nemen er al 131 deel aan het glasvezelproject fase 4a.
______________________________________________________________________
AANSLUITINGEN FASE 3 (VOLDIJN) LATEN LANGER OP ZICH WACHTEN
De glasvezelaansluiting ligt al binnen bij de meeste huizen in fase 3, helaas kunnen de providers nog niet aansluiten omdat er technisch nog wat zaken ontbreken zoals de stroomvoorziening voor de PoP. Dit hoofdverdeelstation, te vergelijken met een elektriciteitshuisje, is nieuw en staat in het plantsoen aan de Burgemeester Mollaan. Van hieruit gaan de glasvezelkabels de woonwijken in. Om diensten over het glasvezelnetwerk te leveren moet er stroom zijn. Naar verwachting is dit uiterlijk eind juli gereed en dan wordt gestart met het activeren van de aansluitingen.Inmiddels zijn ruim 75% van de aansluitingen in de huizen klaar. De BAM neemt contact op met de andere bewoners zodra de aansluiting binnen gerealiseerd zal worden.In de Bouwvak (van 27 juli t/m 14 augustus) worden er geen werkzaamheden verricht.
______________________________________________________________________
70% DEELNAME GEHAALD IN 2 DEELGEBIEDEN
Eind mei ontvingen de bewoners van fase 4a een brief van KT Waalre over de aanleg van glasvezel in hun buurt. Over de uitgangspunten in deze brief is veel discussie ontstaan. Ook was dit onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Inmiddels is er overleg geweest met allerlei betrokkenen en heeft KT Waalre een aantal belangrijke uitgangspunten voor de aanleg aangepast. Ook is besloten om de einddatum van inschrijving voor glasvezel vooruit te schuiven naar 15 juli aanstaande.
Op dit moment is 70% deelname al gehaald in 2 deelgebieden (gebied 4 Irenelaan e.o. en 5 Hoge Duinlaan e.o.). Klik hier voor de voortgang van de inschrijvingen.
Aangepaste uitgangspunten
Nog steeds is KT Waalre genoodzaakt om een eigen bijdrage te vragen, zonder deze bijdrage is aanleg van glasvezel in fase 4a bedrijfseconomisch niet verantwoord.  Echter de genoemde prijs van € 1.500,- kan naar beneden als de deelname hoger is dan 70% per deelgebied in fase 4a. Bijvoorbeeld als 95% of meer in de wijk meedoet daalt de eigen bijdrage tot maar liefst € 500,- (incl. BTW). Wordt de 70% deelname niet gehaald en in het deelgebed en wil men toch dat er glasvezel wordt aangelegd, dan worden de kosten per aansluiting uiteraard hoger. Klik hier voor meer info.Eigen bijdrage kan ook in termijnen worden betaald
Op verzoek kan de eigen bijdrage in maandelijkse termijnen worden voldaan. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het uiteindelijke deelname percentage in de wijk. Voor een deelnameprijs van 1500 euro incl. BTW is het termijnbedrag 30 euro per maand voor een periode van 60 maanden. Als een ander percentage is gehaald wordt het bedrag naar rato hoger of lager.Hier treft u de informatiekrant Fase 4a en hier het inschrijfformulier.
Voor veelgestelde vragen en antwoorden klik hier.______________________________________________________________________
KORTING OP GLASVEZEL IN WAALRE
Publicatie ED 23 juni 2020 (Jan Sinot 23 Bron: ED)
KTWaalre komt met staffelkorting na protesten van bewoners tegen de hoge eigen bijdrage.
Dat kopte het ED vandaag (Jan Sinot 23-06-20, Bron: ED): “KTWaalre gaat zeven bijzondere gebieden van de gemeente voorzien van glasvezel. Maar minimaal zeventig procent van de huishoudens moet meedoen, én er wordt een eigen bijdrage verwacht van de deelnemers van 1500 euro. Met name dat laatste viel op zijn zachtst gezegd niet goed. Gesprekken met belanghebbenden volgden en donderdag maakte de Waalrese netwerkbeheerder bekend dat ze een staffel invoeren. In het kort: doet maar vijftig procent van de bewoners in een gebied mee dan bedraagt de eigen bijdrage 2250 euro, maar bij een dekkingsgraad van 95 procent hoeft ‘maar’ 500 euro bijgelapt te worden.” Lees hier het hele artikel.
Hier treft u een tabel met de kosten bij de verschillende deelname percentages.
__________________________________________________

EIGEN BIJDRAGE VAN 1500 EURO VOOR AANLEG GLASVEZEL WAALRE: ‘NIET RAAR ALS JE HET VERGELIJKT MET SOORTGELIJKE PROJECTEN’
Publicatie ED 11 juni 2020 (Jan Sinot  Bron: ED)
Netwerkbeheerder KTWaalre begint in Waalre met de nieuwe fase van de aanleg van het glasvezelnetwerk. Waar in de dorpskernen niets extra betaald hoefde te worden voor de aansluiting krijgen de bewoners in het nieuwe gebied een extra rekening van 1500 euro. Lees hier het hele artikel.
______________________________________________________________________
UITERSTE DATUM AANMELDEN GLASVEZEL FASE 4A UITGESTELD
9 juni 2020
Afgelopen week is gebleken dat er verschillende vragen zijn met betrekking tot de aanleg van glasvezel in fase 4a en bewoners meer tijd nodig hebben om tot een afgewogen besluit te komen. In vergelijking met de aanleg van glasvezel in fase 1 t/m 3 is dit een fase met bijzondere aansluitingen, dat wil zeggen in straten waar de huizen veel verder uit elkaar liggen en ook verder vanaf de openbare weg. Hier komt bij dat de informatiekranten en inschrijfkaarten pas deze week zijn bezorgd, later dan gepland. Het spreekt voor zich dat mensen daardoor meer tijd nodig hebben om een gedegen afweging te maken. De eerder gestelde deadline is uitgesteld van 15 juni tot 30 juni aanstaande. Dit geeft iedereen 2 weken extra om tot een besluit te komen. Aanmelden kan via de website of de inschrijfkaart.Fase 4a is opgedeeld in 7 deelgebieden. Op 30 juni 2020 (sluiting inschrijving) moet per deelgebied minimaal 70% deelname behaald zijn. Aanleg van glasvezel per deelgebied is alleen dan financieel haalbaar. Als er geen 70% deelname is, wordt er geen glasvezel aangelegd in het betreffende gebied.
Klik hier voor de meest gestelde vragen & antwoorden over fase 4a.
______________________________________________________________________
ONLANGS WERD EEN NIEUW HOOFDVERDEELSTATION (POP) GEPLAATST VOOR DE AANLEG VAN GLASVEZEL FASE 3
Het hoofdverdeelstation, in vakjargon PoP-station (Point of Presence) genoemd, is te vergelijken met een elektriciteitshuisje. Alle glasvezelkabels die bij mensen thuis in de meterkast zijn of worden aangelegd, komen uit in deze PoP, een soort wijkcentrale voor glasvezel. Om diensten over het glasvezelnetwerk te leveren moeten de providers apparatuur in de PoP plaatsen. Denk hierbij aan routers, server en switches, verdeeldozen als het ware, die een signaal op de glasvezelkabel zetten.
Woensdag 25 maart jl. werd de nieuwe PoP geplaatst in het plantsoen aan de Burgemeester Mollaan. Op de foto’s is te zien dat deze wijkcentrale kant en klaar door een kraan is neergezet op de groenstrook tussen het laatste appartementengebouw van ’t Laar en aanliggende huizen. Van hieruit gaan de glasvezelkabels de woonwijken in.

______________________________________________________________

KT WAALRE SELECTEERT BAM INFRA TELECOM VOOR VERDERE UITROL GLASVEZEL
In 2020 breidt KT Waalre haar glasvezelnetwerk verder uit in de gemeente Waalre. Na een zorgvuldig selectieproces is BAM Infra Telecom als beste uit de bus gekomen. Zij gaan in maart, in opdracht van netwerkbeheerder en -exploitant KT Waalre, aan de slag met het aanleggen van het glasvezelnetwerk.
In 2018 is de aanleg van glasvezel in het zuidelijke deel van Waalre-dorp afgerond. Het was een succes: 75% van de bewoners namen een abonnement af bij een van de aangesloten serviceproviders. Nu zijn de wijk Voldijn en kleinere gebieden binnen de woonkern van Aalst aan de beurt.
Over BAM Infra Telecom
BAM Infra Telecom is één van de grootste ontwikkelaars/bouwers van telecommunicatie-infrastructuren en heeft alle disciplines in huis om een totaaloplossing aan te bieden. BAM Infra Telecom bestaat uit experts die breed en innovatief denken.
______________________________________________________________
INFORMATIEBIJEENKOMSTEN AANLEG GLASVEZEL FASE 3 (WIJK DE VOLDIJN EN ENKELE KLEINERE GEBIEDEN BINNEN DE WOONKERN VAN AALST)
16 december 2019
In 2020 breidt KT Waalre haar glasvezelnetwerk verder uit in de gemeente Waalre. Nu zijn de wijk Voldijn en kleinere gebieden binnen de woonkern van Aalst aan de beurt. Het gaat hierbij om de aansluiting van circa 1250 woningen. Na een zorgvuldig selectieproces is BAM Infra Telecom als beste uit de bus gekomen. In opdracht van netwerkbeheerder en -exploitant KT Waalre gaat BAM Infra Telecom aan de slag met de aanleg van het glasvezelnetwerk. De uitrol van glasvezel fase 3 start met het ‘schouwen’ door de BAM Infra Telecom vanaf eind februari 2020. De eerste schop gaat begin maart de grond in, begin juni worden de eerste huisaansluitingen gemaakt. Naar verwachting is het project in de loop van september klaar. Gedurende het aanlegproces is de gedetailleerde planning en actuele informatie hier te vinden. 
Om bewoners goed te informeren organiseert KT Waalre een informatiedag op 10 januari in ’t Hazzo (Trolliuslaan 7, Waalre) met een middag- en een avondprogramma. Zowel KT Waalre als BAM Infra Telecom zullen tijdens de bijeenkomsten een presentatie geven. Daarnaast worden de aanwezigen geïnformeerd door providers over de glasvezel diensten en mogelijkheden. Mensen hoeven zich niet van tevoren aan te melden.

 • Vrijdag 10 januari middagsessie vanaf 14:30 uur: inloop met koffie / thee 15:00 – 16:00 uur: start presentatie KT Waalre en BAM Infra Telecom 16:00 – 17:00 uur: informatiemarkt waar de providers zichzelf presenteren
 • Vrijdag 10 januari avondsessie vanaf 18:00 uur: inloop met koffie / thee 18:30 – 19:30 uur: start presentatie KT Waalre en BAM Infra Telecom 19:30 – 20:30 uur: informatiemarkt waar de providers zichzelf presenteren

Naast KT Waalre en BAM Infra Telecom zullen ook verschillende providers aanwezig zijn (o.a. KPN, Plinq, Solcon, SNLR, Trined) om informatie te verstrekken over de mogelijkheden die de aanleg van glasvezel met zich meebrengt. Uiteraard is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Hier kunt u meer lezen over de planning en de kosten.

______________________________________________________________

KT WAALRE INTRODUCEERT KPN EN ANDERE PROVIDERS
24 mei 2019
Nog dit jaar breidt KT Waalre haar glasvezelnetwerk uit in de gemeente Waalre, waaronder de buitengebieden. Bovendien krijgen de glasvezelaansluitingen door een unieke samenwerking met KPN keuze uit een groter aanbod dienstaanbieders. KT Waalre onderstreept daarmee haar rol als open en onafhankelijk netwerk.
In de afgelopen maanden hebben KT Waalre en KPN gesprekken gevoerd om samen te gaan werken. Hierbij is het uitgangspunt genomen dat KPN haar eigen portfolio en dat van een groot aantal andere dienstaanbieders beschikbaar maakt op het glasvezelnetwerk van KT Waalre. Deze gesprekken zijn inmiddels succesvol afgerond; vandaag hebben KT Waalre en KPN een overeenkomst getekend. Hierdoor krijgen de bewoners en bedrijven nog meer keuze op het glasvezelnetwerk van KT Waalre. KPN kan door de unieke samenwerking met KT Waalre haar diensten binnenkort ook voor de inwoners van Waalre op een toekomstvaste infrastructuur leveren.Gelijktijdig presenteert KT Waalre de uitbreiding van haar glasvezelnetwerk. Nog dit jaar wordt gestart met de aanleg van glasvezel voor bewoners en bedrijven in de overgebleven gebieden binnen de bebouwde kom en in het buitengebied. Jos van Best, directeur KT Waalre, licht toe: “De voorbereidingen van het netwerk zijn gestart en de bouw zal starten in het vierde kwartaal van dit jaar. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt.” Ook KPN verwacht in het vierde kwartaal 2019 haar diensten beschikbaar te kunnen stellen, op zowel het bestaande netwerk als de nieuw te bouwen netwerken. KPN zal de bewoners hier te zijner tijd persoonlijk over informeren.Het glasvezelnetwerk van KT Waalre kan als uniek beschouwd worden in Nederland. Als een van de weinige netwerken is het volledig onafhankelijk en open voor iedere dienstaanbieder. Daarnaast streeft KT Waalre naar een volledig dekkend glasvezelnetwerk binnen de gemeente Waalre. ______________________________________________________________

____________________________________________________________________

NIEUWE DIRECTEUR VOOR KT WAALRE
30 augustus 2018

Per 1 oktober gaat de huidige directeur van netwerkbeheerder KT Waalre, Ad de Lepper, met pensioen. In de persoon van Jos van Best is een nieuwe directeur gevonden. Jos zal de uitrol van glasvezel in Waalre afronden en op zoek gaan naar nieuwe innovatieve diensten voor de inwoners van Waalre.

In de afgelopen jaren heeft KT Waalre een grote ontwikkeling ondergaan. Van traditioneel coax-kabelbedrijf uit 1985 is KT Waalre anno 2018 de exploitant van een glasvezel- en coaxnetwerk, waar meerdere dienstaanbieders op actief zijn. Een unieke situatie, die onder leiding van directeur Ad de Lepper zo’n zes jaar geleden is ingezet.

Zelf kijkt hij terug op een prachtige periode vol uitdagingen: “Binnen Nederland hebben we in Waalre een unieke situatie bereikt als het gaat om de diversiteit en openheid van ons telecomnetwerk. Dat is te danken aan de daadkracht van de KT Waalre-organisatie de afgelopen jaren.” Met het bereiken van de leeftijd van 67 jaar heeft Ad aangegeven met pensioen te gaan. “De uitrol van het glasvezelnetwerk bereikt binnenkort de laatste fase. Het is dan ook een goede tijd om juist nu het stokje over te dragen.”

Het bestuur van KT Waalre heeft in Jos van Best een waardige opvolger gevonden. Hij is al jaren actief binnen de telecomwereld en sinds 2003 betrokken bij de ontwikkeling van glasvezelnetwerken. Sinds 2013 is Jos betrokken bij Eindhoven Fiber eXchange (EFX) en kent daardoor de regionale telecommarkt goed. Iets waarvan de inwoners van Waalre de vruchten van plukken: “De werkelijke meerwaarde van het KT Waalre netwerk ligt hem in de innovatieve diensten. Niet alleen supersnel internet, maar ook diensten op de gebieden zorg, veiligheid en mobiliteit.”

Om de directieoverdracht goed te laten verlopen, heeft het bestuur Jos bereid gevonden om al in augustus te starten met zijn werkzaamheden. Jos is bereikbaar via jos@ktwaalre.nl
______________________________________________________________________

ZIGGO GAAT VOLLEDIG PRODUCTAANBOD LEVEREN IN WAALRE

Ziggo Vodafone     +    LogoKTW

 KT Waalre is tot een akkoord met Ziggo gekomen over de voortzetting van de samenwerking. Binnen afzienbare tijd zal Ziggo, naast de huidige providers, het landelijke televisie-, internet- en telefonieaanbod ook in Waalre aanbieden via coax of via glasvezel komen deze coaxdiensten dan uw woning binnen. 

Tot nu toe levert Ziggo in Waalre tv-, internet- en telefonie-diensten, maar nog geen interactieve TV en Video on Demand diensten; ook worden nog niet de hoogste snelheden aangeboden, zoals in de rest van Nederland. Na een langdurig proces van onderhandelingen is het KT Waalre gelukt om tot een overeenstemming met Ziggo te komen en is vorige week het contract ondertekend. Dit nieuws wordt met open armen ontvangen. Binnenkort start de implementatie van de overeenkomst. Wanneer dit gereed is, zullen de inwoners van Waalre, net als de rest van Nederland, gebruik kunnen maken van alle diensten van Ziggo. Hierdoor zal ook de Ziggo mediabox, met mogelijkheden tot digitale televisie, beschikbaar worden.

______________________________________________________________________

KT WAALRE DENKT MEE OVER VEILIGHEID OUDEREN
Veiligheid voor ouderen is voor Kabeltelevisie Waalre (KT Waalre) een belangrijk thema. Wij werken er graag aan mee dat ouderen veilig thuis kunnen (blijven) wonen. Veiligheid wordt vergroot met onder meer een val/personenalarm, een bewegingssensor en een deurcontact. Deze zenden signalen naar een centrale die aan de internetverbinding van de klant is gekoppeld. KT Waalre is in gesprek met aanbieders die deze pakketten via het netwerk van KT Waalre gaan leveren.

Een val/personenalarm is een ketting of armband met een alarmknop erop. Als u bent gevallen, kunt u de hulpcentrale met één druk op de knop alarmeren. Een bewegingssensor is een goed alternatief voor een beveiligingscamera tegen inbrekers. En een deurcontact geeft een signaal aan de centrale als de deur opengaat terwijl dat niet de bedoeling is.

Wat vinden betrokkenen van veiligheid op afstand?

bas van der kolk

Bas van der Kolk van Altijd Thuis in Eindhoven is een van de partijen met wie KT Waalre in gesprek is. Bas: “Veiligheid op afstand moet altijd veiligheid op maat zijn. Want wat heeft een klant écht nodig? Het is belangrijk in een gesprek met de klant helder te krijgen waar de behoeften liggen. En het belangrijkste: dat de klant begrijpt waar je het over hebt. Dus: wij luisteren goed en kijken naar de omgeving waarin de klant woont en leeft. Pakketten stellen we naar wens samen. Wij bieden een personenalarm, een rookmelder, deuralarm en een bewegingssensor.”

hanneke balk

Hanneke Balk is wethouder in Waalre en gaat onder meer over de Wmo: “In Waalre gaat het om 400 tot 500 ouderen die veilig thuis kunnen blijven wonen met de juiste zorg en ondersteuning. En dat aantal ouderen neemt de komende jaren, gezien de vergrijzing, natuurlijk flink toe. Ouderen zijn vaak positief verbaasd over alle mogelijkheden die domotica via glasvezel biedt, op het gebied van zorg en veiligheid op afstand. De ontwikkelingen gaan enorm snel.Als gemeente hebben we een informerende taak als het over veiligheid gaat. Het daadwerkelijk realiseren blijft natuurlijk een taak van mensen zelf. Want veiligheid in huis begint vaak met simpele dingen: vloerkleedjes weghalen, voetenbankjes aan de kant en geen spullen op de trap laten liggen. Ik zeg altijd tegen ouderen: Toen u vroeger kleine kinderen had, lette u op veiligheid in huis. Kijk nu met diezelfde blik naar uw huis en woonomgeving.”

Maria van der Sar van Zelfstandig Waalre 2014

Maria van der Sar van de Seniorenraad Waalre: “Veilig wonen voor ouderen is vanzelfsprekend een belangrijk item voor de Seniorenraad. Wij merken dat ouderen wel aandacht besteden aan veilig wonen, maar ze nemen vaak pas maatregelen nadat ze gevallen zijn in huis. Wij zeggen: Bekijk je huis goed: hoe kun je het veiliger maken… Een kleedje in de kamer is niet slim, maar ouderen doen hun lievelingskleedje ook niet graag weg.”
Maria vindt het fantastisch dat Kabeltelevisie Waalre via haar netwerk veiligheid op afstand wil aanbieden. Maria: “Ik begrijp dat het nu nog gaat om basiszaken zoals een valalarm en bewegingssensor die signalen zenden naar een centrale. In de toekomst komt daar misschien zorg op afstand bij, zoals een verpleegster die checkt via de laptop of iemand z’n medicijnen heeft ingenomen. Wij denken als Seniorenraad graag mee.”